Следвайте Гласове в ТелеграмВ деня на София Столична община и Софийската

...
Следвайте Гласове в ТелеграмВ деня на София Столична община и Софийската
Коментари Харесай

Световноизвестната цигуларка Мидори свири за София

Следвайте " Гласове " в Телеграм

В деня на София Столична община и Софийската филхармония ви канят на концерт с присъединяване на забележителната цигуларка Мидори, темпераментната акордеонистка Вероника Тодорова и стилното сопрано Елена Механджийска под палката на едно от горещите имена на българския диригентски подиум Вилиана Вълчева.

Програмата на вечерта включва " Fantasy Homage to Schubert " на номинираната за Грами българска композиторка Добринка Табакова, Серенада за цигулка, арфа, ударни и струнен оркестър от легендата Ленард Бърнстейн и горещата Танго меса от Мартин Палмери с присъединяване на Националния филхармоничен хор.

Билети за изключителното събитие са налични на касата на зала „ България “ и в Ивентим.

„ Техниката ѝ е съвършена, а за майсторството и оригиналността на интерпретациите ѝ няма какво повече да се желае. Музикалността на артистката е толкоз безупречна, че даже и най-известните творби звучат в нейното осъществяване със свежестта и очарованието на нови ” – това е единствено един откъс от суперлативите на критиците, с които проучват изкуството на популярната американско-японска цигуларка Мидори.

Родена в Осака (Япония) през 1971 година, стартира да свири на цигулка едвам на две години, обучавана от своята майка. 7-годишна за първи път дебютира пред аудитория. На 11 я открива за огромната сцена диригентът Зубин Мета, който я кани да взе участие в Новогодишната церемония на Ню Йоркската филхармония. В същата година 1982 година се реалокира да живее в Ню Йорк, където учи в влиятелната Джулиърд скул при именитата педагожка Дороти Дилей.

Репертоарът на превъзходната цигуларка включва творби от Й.С.Бах, В.А.Моцарт, Менделсон, Паганини, Дворжак, Сибелиус, Дебюси, Пуленк, Шостакович, Прокофиев, Барток и други, както и на модерни създатели като Витолд Лютославски, Дьорд Куртаг, Исан Юн, Магнус Линдберг, Петер Йотвьош, на жени-композиторки. Прави турнета с камерни рецитали напълно с нова музика.

Цигуларката концертира по целия свят с най-хубавите оркестри и огромни диригенти като Клаудио Абадо, Ленард Бърнстейн, Зубин Мета, Сейджи Озава, Кристоф Ешенбах, Марис Янсонс, Даниел Хардинг, Пааво Ярви и други Всяка среща с изкуството на Мидори – на сцената или посредством многочислените записи носи неповторимо прекарване. Тя свири на цигулка „ Гуарниери дел Джезу, екс Хуберман ” от 1734 година, предоставена ѝ от фондацията „ Хайяшибара ”.

Основите на музикалното образование на Вероника Тодорова поставя Мариета Жекова в троянската музикална школа. По-късно акордеонистката продължава музикалното си образованието в Дийц-Германия. От 2005 до 2007 година е стундентка в частната Джаз-академия на Ренцо Руджиери-Италия, след което приключва и инструментална педагогика в музикалната Академия в Дармщад-Германия. По време на 29 годишния си музикален път, Вероника излиза на сцената на едни от най-престижните интернационалните и международни музикални подиуми в Германия, Италия, Австрия, Холандия, Норвегия, Финландия, Швейцария, Словакия, Румъния. Три пъти притежател преди всичко от Акордеонен конкурс в Пловдив, първо място от „ Citta di Lanciano “ – Италия, „ Primus Ikaalinen “ – Финландия, „ Deutsche Meisterin 2006 “ – Германия и доста други.

Елена Механджийска приключва класическо пеене в Югозападния Университет, след което продължава образованието си при проф. Мила Дюлгерова. Взема присъединяване в два следващи майсторски класа, както и в заключителните концерти на именитата българска оперна певица, камерзингерин и професор във Виенската консерватория Елена Филипова. Спецализира оперно пеене във Виена при проф. Теодоре Кореси. Изнася концерти в Пигмалион Театър (Виена). Учи интерпретация при Маестро Михаил Ангелов и работи с един от най-големите музикални специалисти Рихард Тримборн.

Дебютира на сцената на Софийска опера в ролята на Зигруне от „ Валкюра ” на Вагнер и с тази роля взе участие в гастрола на трупата в Болшой спектакъл. Участва в церемония оперни концерти на Софийска и Русенска опера. Изявава се като солист на Софийската филхармония в кантатно-ораториалния, симфоничния, камерния род, както и в мюзикълни заглавия.
Елена Механджийска е част от вокалната групировка BELLA VOCE, с която изнасят камерни концерт-спектакли на сцената на Софийска филхармония.Осъществява записи за БНР. Участва във Фестивала Pianissimo с пианистката доцент Маргарита Илиева. Концертира с един от най-изявените български пианисти като проф. Ростислав Йовчев. Сцената я среща и с младия изявен турски пианист Доач Бездюз.

Вилиана Вълчева е родена в гр.Варна. Завършва междинното си обучение в Училище по Изкуствата в родния си град със компетентност пиано след което незабавно е призната да учи в Hochschule der Künste в столицата на Швейцария- Берн, както и по-късно камерна музика и оперно корепетиране в Нюшател. Паралелно стартира да се занимава и с диригентство, което я води в Люцернския университет по музика в класа на дългогодишния основен диригент на Цюрихска опера- Проф.Ралф Вайкерт, където през 2010 година приключва Магистърска степен по оперно-симфонично диригентство с отличие.
Следват майсторски класове с именити диригенти като Бернард Хайтинк, Дейвид Цинман, Зубин Мета, Пиер Булез. Вилиана Вълчева е финалист на реномирания диригентски интернационален конкурс в гр. Кадакес(Испания), както е и деен диригент в Берлинския конгрес " Das Kritische Orchester ", образуван от музиканти от най-престижните немски оркестри, всред които, Берлинска Филхармония, Мюнхеска Филхармония, Bayerische Rundfunk Оркестър, Dresden Staatskapelle.
През 2013 година стартира работа в Люцернския оперен спектакъл като репетитор и помощник на основния диригент, където е ангажирана три креативен сезона. Същата година, получава и място за процедура в нова продукция на Цюрихска опера при основния диригент Фабио Луизи.

2014 година, Вилиана Вълчева е видяна от Маестро Борислав Иванов и е поканена за щатен диригент в родния си град Варна, където има опция да направи доста нови постановки, всред които комплицираните заглавия като Андре Шение от У.Джордано, Адриана Лекуврьор от Франческо Чилеа, Норма от Белини, Лучия ди Ламермур от Доницети, Дон Жуан от Моцарт както и доста други.

През годините от 2008 до 2014 получава реномираните стипендии на Zeno- Karl Schindler( Женева) за средновековна немска музика както и стипендията Richard Wagner- Stiftung- Bayreuth, за проучване творчеството на Рихард Вагнер в Байройт и Венеция.

През януари 2018 година дебютира на сцената на спектакъл Франческо Чилеа в Reggio Calabria с прословутия реквием на Джузепе Верди, а по-късно същата година слага операта Норма на Белини с голям триумф. Дирижира сполучливо в Операта в Пловдив, Биел/Солотурн( Швейцария), както е и част от състава “Кнобелсдорф ”- отбор при Щаатскапеле Берлин. От 2021 година е щатен диригент и на сцената на Държавна Опера - Русе, а през януари 2022 година по покана от дирекцията, Вилиана Вълчева дебютира и със Софийската филхармония.

През юли месец 2022, по покана от именития аржентински тенор и диригент Хосе Кура, тя взима присъединяване на първото издание на фестивала “Палешак ” в гр. Оребич, Хърватия.

През сезон 2023/2024 Вилиана Вълчева ще дирижира българската премиера на мюзикъла “Семейство Адамс ” в границите на фестива “Opera open ” в гр. Пловдив, взе участие и в летния фестивал “Symfonia Umenia ” в гр. Братислава, където ще показа сцената с ансамбъла на Щаатскапеле Берлин.

 

 


 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР